8 May 2012

Mahlane kanapirukas

PÕHI
3 dl nisujahu
100 g võid
1 sl külma vett
1 muna
0,5 tl soola

TÄIDIS
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 sl õli
2 grillkanakoiba
1 punane tšillipipra kaun
1 punane paprika
2 dl kohvikoort
1 muna
1 dl magusteravat tšillikastet
2 dl mozzarellat või muud juustu



Näpi jahu, sool ja külm või purutaoliseks massiks. Lisa kiirelt vesi ja muna, sega ühtlaseks tainaks. Suru see 26 cm läbimõõduga võitatud pirukavormi põhja ja äärtele. Pane täidise valmistamise ajaks külma. Tükelda sibul ja küüslauk, kuumuta pannil õlis klaasjaks. Puhasta grillkana kontidest ja nahast ning tükelda. Lõika tšilli ja paprika väikesteks kuubikuteks. Laota pirukapõhjale sibul, küüslauk, kana, paprika ja tšilli. Sega kohvikoore hulka muna ja tšillikaste, vala vormi. Riputa peale juust ning küpseta 200 kraadises ahjus 30 minutit.



! Kes kardab, et pirukas tuleb liiga "tuline", võib tšillipipart mitte panna - pirukas tuleb igal juhul hea !

Ürdine kartulisalat peekoniga


1 kg väikesi kartuleid
200 g peekonit
1 punt murulauku
pisut punet, basiilikut ja peterselli

KASTE
1 suur küüslauguküüs
1 sidruni mahl
2 munakollast
1 dl õli
soola, valget pipart


Kastme valmistamiseks sega purustatud küüslauguküüs, pool sidrunimahlast ja munakollased saumikseriga pastaks. Nirista juurde õli, segamist samal ajal jätkates. Maitsesta ülejäänud sidrunimahla, soola ja pipraga. Keeda kartulid soolakas vees pehmeks. Prae väikesteks tükkideks lõigatud peekon pannil krõbedaks ja tõsta majapidamispaberile nõrguma. Nõruta kartulid, lase veidi jahtuda ja poolita. Pane mugulad kaussi ning sega tükeldatud ürtidega. Lisa peekon. Tõsta salatile lusikaga kaste ja sega kergelt läbi.





Rammus juustu-singisalat





400 g juustu
300 g sinki
3-4 marineeritud kurki
2-3 dl majoneesi
1 dl maitsestamata jogurtit
hakitud tilli


Lõika juust, sink ja kurgid ribadeks. Sega majonees maitsestamata jogurti ja hakitud värske tilliga. Ühenda kaste salatiga.

Hakkliha-maksakotletid


KOTLETID

1 dl riivsaia
1 dl kohvikoort
300 g veise- või seamaksa
400 g hakkliha
1 sibul
1 muna
2 sl puljongit
1,5 tl piprasegu
õli praadimiseks

KASTE

2 dl kohvikoort
100 g toorjuustu
1 sl sinepit
1 sl sojakastet



Sega riivsai ja koor, lase 10-15 minutit seista. Aja maks läbi hakklihamasina. Lisa riivsaiasegule hakkliha, maks, hakitud sibul, muna, puljong ja pipar ning sega ühtlaseks. Vormi märgade käte vahel pihvid ja prae neid pannil õlis kummaltki poolt 5-6 minutit. Tõsta ahjuvormi ning pane kastme valmistamise ajaks 150 kraadisesse ahju sooja. Kastme tarvis kuumuta potis koor, lisa lusikaga toorjuustu ja sega selle sulamiseni. Maitsesta sinepi ja sojaga. Vala kaste pihvidele ning serveeri salati ja kartuliga.



Pannkoogirullid hakklihaga

TAINAS
1 muna
2,5 dl piima
2 dl jahu
näputäis soola

TÄIDIS

300 g hakkliha
1 suurem sibul
1 sl õli
3 sl meelepärast tomatikastet
60 g riivjuustu
1-2 tl punet
soola, pipart


Klopi muna koos piima ja soolaga lahti. Vispelda hulka jahu ning sega ühtlaseks tainaks. Küpseta 4-5 ülepannikooki, pane taldrikule köögipaberitükkidega vaheldumisi ja jäta ootele. Täidise valmistamiseks haki sibul ja pruunista pannil õlis klaasjaks. Lisa hakkliha ning pruunista, maitsesta pune, soola ja pipraga. Sega hulka tomatipasta ja pool riivjuustust. Aseta pannkookidele hakklihasegu ning keera need rulli, tõsta õliga määritud ahjuvormi. Puista peale ülejäänud riivjuust ja küpseta 200 kraadises ahjus 15 minutit või kuni pannkoogid on läbi soojenenud ja juust kaunilt pruunistunud.

7 May 2012

Suvine kalasupp

5-6 kartulit
1 kaalikas
2 sibulat
300 g valge kala fileed
1 l kanapuljongit
3 loorberilehte
5 pipratera
1 tl soola
2 dl vahukoort
200 g suitsukala

SERVEERIMISEKS
rohelist sibulat ja tilli


Koori kartulid ja kaalikas, lõika kuubikuteks. Viiluta sibulad ja tükelda kalafilee. Kuumuta puljong kastrulis, lisa köögiviljad ja maitseained, v.a sool. Keeda 10 minutit või kuni köögiviljad on pehmed. Pane potti kalafilee ja vahukoor ning kuumuta väiksel tulel veel 3-4 minutit. Viimaks lisa tükeldatud suitsukala ja maitsesta supp soolaga. Raputa serveerimisel peale ohtralt hakitud rohelist sibulat ja tilli.

Piima-köögiviljasupp


4 kartulit
3 porgandit
1 väike kaalikas
1 porrulauk
1 väike lillkapsas
5 dl vett
1 l piima
150 g sinki
1,5 sl võid
2 tl soola

SERVEERIMISEKS
värsket peterselli


Koori kartulid, porgandid ja kaalikas, lõika väikesteks kuubikuteks. Viiluta porru ja eralda lillkapsas õisikutest. Hauta köögivilju väiksel tulel vees 10-15 minutit ehk kuni need on pehmed. Lisa 1 sl võid ja piima, maitsesta soolaga. Lõika sink kuubikuteks, pruunista 0,5 sl võis ja tõsta supi sisse; kuumuta kõik koos läbi. Serveerimisel raputa peale hakitud peterselli.

Ahjuhernesupp


4 dl kuivatatud herneid
0,5-0,6 kg kaaluv suitsuseakoot või suitsuseajalgu
1 sibul
1 porgand
1 dl odrakruupe
1 purk purustatud tomateid
1 sl sinepit
soola

Pane herned eelmisel õhtul 6-7 dl vette likku. Enne supikeetmist kalla leotusvesi ära. Tõsta seakoot või -jalad, herned, tükeldatud porgand ja sibul, kruubid, purustatud tomatid ning 1-1,5 l vett ahjupotti. Kata kaanega ja lase 200 kraadises ahjus 30 minutit haududa. Seejärel vähenda kuumus 150 kraadini ning hauta 1,5 tundi. Lisa sinep ja sool, lase veel 10-15 minutit soojas ahjus maitsestuda.

Tomati-läätsesupp


450 g värskeid tomateid või
400 g purustatud tomati konservi
9 dl vett
2 loorberilehte
1 keskmine sibul
2 küüslauguküünt
200 g läätsi
1 sl hakitud tüümiani
0,5 dl oliiviõli
sorts punase veini äädikat
soola, pipart


Kasutades värskeid tomateid, aseta need hetkeks keeva vette ja tõmba nahk maha. Seejärel tükelda ja püreesta viljaliha. Pane potti vesi, tomatipüree või konserv, loorberilehed ning hästi peeneks hakitud sibul ja küüslauk. Lase keema tõusta. Lisa läätsed, hakitud tüümian ja õli ning keeda väiksel tulel 45 minutit ehk kuni läätsed on täiesti pehmed. Tõsta pott tulelt ja eemalda loorber. Viimistle supi maitse soola ja pipraga. Serveerimisel lisa ka pisut punaseveiniäädikat.

5 May 2012

Hakkliha-omletirull


OMLETITAINAS
5 muna
5 dl piima
1,5 dl jahu
0,5 tl soola
1 sl õli

TÄIDIS
300 g hakkliha
2 tl õli
2 sibulat
1 tl sojakastet
0,25 tl musta pipart
2-3 tl pitsamaitseainet
3 tomatit
100 g küüslaugumaitselist toorjuustu

KATTEKS

2 dl riivitud juustu


Omletitaina valmistamiseks klopi munad lahti. Lisa piim, jahu, sool ja õli ning klopi ühtlaseks. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja aja laiali. Küpseta 200 kraadises ahjus 30 minutit. Lase pisut jahtuda ja kummuta teisele küpsetuspaberile. Täidise tarvis pruunista hakkliha pannil õlis. Lisa hakitud sibul, maitsesta segu sojakastme, musta pipra ja pitsamaitseainega. Hauta madalal kuumusel 10 minutit. Sega hulka väikesteks kuubikuteks lõigatud tomatid ja toorjuust. Määri segu omletile ja keera tihedalt rulli. Tõsta tagasi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning raputa peale riivitud juust. Küpseta 200 kraadises ahjus veel 10 minutit.

Kartulipudru-hakklihavorm


KARTULIPÜREE
8 keskmist kartulit
2,5 dl piima
2-3 sl võid
soola

HAKKLIHASEGU
200 g külmutatud rohelisi ube
50 g peekonit
1-2 sibulat
400 g hakkliha
1 punane paprika
1-2 tl sojakastet
soola, pipart

PEALE
100 g riivitud juustu




Koori kartulid ja keeda soolakas vees pehmeks. Tambi pudruks, sega hulka kuum piim ja või ning maitsesta soolaga. Klopi kohevaks. Pane külmutatud oad soolaga maitsestatud keeva vette ning keeda 4-5 minutit ehk peaaegu pehmeks. Pruunista tükeldatud peekon ja hakitud sibul pannil, lisa hakkliha ja väikesteks kuubikuteks lõigatud paprika. Kuumuta, kuni hakkliha on pruunistunud, ja hauta kaane all 5-6 minutit. Sega hulka nõrutatud oad. Maitsesta sojakastme, soola ja pipraga. Pane võiga määritud ahjuvormi(desse) kiht hakklihasegu, siis kiht kartulipüreed ja veelkord hakkliha ja kartulipüreed. Riputa peale riivjuust ja küpseta 180 kraadises ahjus 20-30 minutit.

Tomati-paprikasalat


4 tomatit
1 suurem paprika
hapukoor
soola, pipart
maitserohelist



Puhasta paprika. Lõika tomatid ja paprika vastavalt oma soovile, mina lõikasin pisikeste kuubikutena. Pane kõik meelepärasesse kaussi ja sega hapukoore, soola ja pipraga. Vajadusel võid lisada ka maitserohelist.


4 May 2012

Ahjustrooganov


400 g liha
2-3 sibulat
1 dl majoneesi
2 dl hapukoort
1 dl kohvikoort või piima
1 tl sinepit
1 sl ketšupit
soola, musta pipart
lihamaitseainet
pisut õli


Pruunista liharibad õlis, maitsesta soola, pipra ja lihamaitseainega. Koori sibulad ja lõika õhukesteks ratasteks. Määri ahjuvorm õliga, laota liha vormi põhja ja kata sibulatega(mina praen need eelnevalt läbi). Sega kastmeks kokku majonees, hapukoor, kohvikoor/piim, sinep ja ketšup, maitsesta soola ja pipraga. Vala kaste lihale ning küpseta rooga 200 kraadises ahjus 30 minutit.



Riisi-ananassivokk kanaga


2 dl pikateralist riisi
1 sibul
3 küüslauguküünt
tükike värsket ingverit
0,5-1 tl karrit
2 porgandit
250 g värskeid šampinjone
3-4 kanakintsu
1 väike purk ananassi omas mahlas
2-3 spl sojakastet
õli praadimiseks



Keeda riis rohkes vees. Koori ja peenesta sibul, küüslauk ja ingver, pruunista koos karriga kergelt vokkpannil ning tõsta kõrvale. Lõika porgandid õhukesteks poolrõngasteks, prae õlis poolpehmeks ja tõsta samuti kõrvale. Viiluta šampinjonid, pruunista õlis ning eemalda pannilt. Tükelda kana ja pruunista ka see. Tõsta vokkpannile tagasi kõik kõrvale pandud ained. Lisa keedetud riis ja nõrutatud ananassitükid ning kuumuta segades 5 minutit. Maitsesta sojakastmega ja serveeri kohe.

Seenepihvid


500 g seeni
1,5 dl riivsaia
1 sl kartulijahu
1 sibul
2 muna
1 dl hapukoort
1 dl kohvikoort
1 küüslauguküüs
hakitud värsket punet
valget pipart
soola
õli või võid praadimiseks


Peenesta seened noaga või köögiviljakombainis üsna peeneks. Sega hulka riivsai, kartulijahu ja hakitud sibul. Lisa munad, hapu -ja kohvikoor, purustatud küüslauk, hakitud pune, valge pipar ja sool ning sega ühtlaseks. Lase 10-15 minutit külmkapis taheneda. Vormi tainast paksud pihvid ja prae neid pannil väheses rasvas mõõdukal kuumusel helepruuniks(kummaltki poolt 3-4 minutit). Serveeri köögiviljapüreega.


Kodujuustukaste




400 g kodujuustu
1-2 tomatit
2 väikest lavakurki või kolmandik lavakurki
2 keedetud muna
1 dl majoneesi
1-2 dl hapukoort või keefirit
punt rohelist sibulat ja tilli
aroomisoola








Lõika tomat(id) ja kurgid kuubikuteks, riivi või tükelda munad. Haki ka aedtill ja roheline sibul. Sega mainitud ained kodujuustu, majoneesi ja hapukoore või keefiriga. Maitsesta soolaga.



Saiavorm


1 tavaline sai
100 g sulatatud võid
1-2 dl paksemat moosi
50 g rosinaid
4 muna
6 dl piima
0,5 dl suhkrut
kaneeli


Lao ahjuvormi põhja kiht saiu, määri neid sulavõiga. Kanna peale moos ning puista pinnale rosinaid. Lao peale uus kiht saiu, määri jälle või ja moosiga. Viimaseks pane kiht saia ning määri võiga. Vispelda munad piima, suhkru ja kaneeliga. Vala segu saiadele ning lase 20 minutit seista. Küpseta 200 kraadises ahjus 25-30 minutit või kuni muna-piimasegu on hüübinud ja vorm pealt kuldpruun.

Rabarberi-plaadikook

12 tk

5 muna
4 dl suhkrut
4 dl pannkoogijahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl hapukoort
200 g võid või margariini
500-700 g tükeldatud rabarbereid
soovi korral tuhksuhkrut ja/või kaneeli


1. Vahusta toasoojad munad suhkruga. Sõelu hulka küpsetuspulbriga segatud jahu.
2. Lisa sulatatud rasvaine, hapukoor ja tükeldatud rabarberid, sega ühtlaseks massiks.
3. Laota plaadile ning küpseta 200 kraadises ahjus 25-30 minutit.
4. Puista soovi korral üle tuhksuhkru ja/või kaneeliga.

NB! Kaneeli võib segada ka taina sisse.




3 May 2012

Pähkli-rullbiskviit

12 tk

BISKVIIT

4 muna
2 dl suhkrut
50 g Kreeka pähkleid
1,5 tl kartulijahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 sl kakaopulbrit
TÄIDISEKS JA KAUNISTUSEKS
3 dl vahukoort
200 g kohupiima
2 tl vanillsuhkrut
3 sl suhkrut


Vahusta munad suhkruga. Haki Kreeka pähklid ning sega kartulijahu, küpsetus- ja kakaopulbriga. Sega kuivained munavahusse. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 225 kraadises ahjus 10-12 minutit. Võta biskviit ahjust ja kummuta suhkruga üleriputatud küpsetuspaberile jahtuma; eemalda all olnud paber. Täidise tarvis vahusta koor, sega juurde kohupiim ning maitsesta tavalise ja vanillsuhkruga. Määri täidis biskviidile ja keera rulli.

Küpsisetort hapukoorega

16 tk

3 pakki (180g) neljakandilisi kohviküpsiseid
500 g hapukoort
3 dl kanget kohvi
1,5 sl suhkrut
GLASUUR
1,5 sl võid
1,5 sl kakaod
2 sl hapukoort
2,5 sl suhkrut



1. Valmista kange kohv ja maitsesta suhkruga.
2. Immuta küpsiseid kohvis ning laota 4x4 küpsist.
3. Määri peale pool hapukoorest.
4. Pane järgmine kiht immutatud küpsiseid ning määri peale ülejäänud hapukoor.
5. Seejärel lao viimane kiht immutatud küpsiseid.
6. Tõsta tort glasuuri valmimise ajaks külmkappi.
7. Sulata või ja sega ülejäänud glasuuriainetega.
8. Määri saadud segu tordile ning hoia seda järgmise päevani külmas.

Kohupiimakook

16 tk

PÕHI

200 g võid
1 dl suhkrut
1 muna
5 dl jahu
2 tl vanillsuhkrut
KATE
500 g kohupiima
3 muna
1 dl suhkrut
1 dl hapukoort
3 spl sulatatud võid
2 spl jahu
1 spl riivitud sidrunikoort
1 dl rosinaid
pisut soola
MÄÄRIMISEKS
1 muna


- Taina valmistamiseks vahusta või suhkruga. Lisa muna, jahu ja vanillsuhkur, sega ühtlaseks.
- Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadises ahjus 12 minutit.
- Klopi katte jaoks munad suhkruga lahti, sega kohupiima, hapukoore, sulatatud või ja jahuga.
- Maitsesta riivitud sidrunikoore ja soolaga. Sega hulka rosinad.
- Laota kate eelküpsetatud põhjale.
- Määri pealt munaga ja küpseta 200 kraadises ahjus veel 40 minutit.

Kirju koer

12 tk



2 pakki (180 g) küpsiseid
300 g marmelaadi
200 g võid
3 sl suhkrut
0,5 dl kohvikoort
3 spl kakaopulbrit




1. Murenda küpsised ja tükelda marmelaad.
2. Vahusta või suhkruga, sega hulka koor ja kakaopulber.
3. Lisa võimassile küpsised ja marmelaad, sega korralikult läbi.
4. Tõsta segu küpsetuspaberile või toidukilele ning vormi rulliks.
5. Lase külmkapis seista järgmise päevani.

Serveeri viilutatult!

Meekook

12 tk

TAINAS
200 g võid
2 dl suhkrut
4 spl mett
4 muna
7 dl jahu
3 tl soodat
0,5 tl soola
HAPUKOOREKREEM
1 kg hapukoort
1,5 dl suhkrut
1 spl vanillsuhkrut
1-2 spl sidrunimahla


Taina valmistamiseks sulata potis või. Mõõda hulka suhkur ja mesi ning sega, kuni suhkur on sulanud. Kalla segamist jätkates juurde lahtiklopitud munad. Lisa 3 dl jahu, mis on segatud sooda ja soolaga. Klopi korralikult läbi. Lisa ülejäänud jahu ning sega ühtlaseks läikivaks tainaks. Jaga see viieks võrdseks osaks ja rulli kõik tükid ühesuurusteks ruutudeks. Küpseta ükshaaval 220 kraadises ahjus 6-7 minutit ehk kuldpruuni värviseni. Lõika servad sirgeks kui plaadid on veel soojad. Kreemi valmistamiseks sega hapukoor suhkrute ja sidrunimahlaga. Määri ühele põhjale kreemi, pane järgmine peale ja kata taas kreemiga. Jätka nii kihtide ladumist, ka kõige viimaseks kihiks jääb kreem. Puista äralõigatud servad ja raputa puru koogile. Lase enne serveerimist 6-8 tundi külmas seista.

Paprikakastmes kana


300 g kanakintsuliha
2-3 spl toiduõli
4-5 paprikat
2 küüslauguküünt
1 spl toiduõli
1 sibul
1 tl suhkrut
1 tl basiilikut
1 spl laimi- või sidrunimahla
musta pipart, soola


Kui kasutad kanafileed, mitte kintsuliha, ei pruugi lõpptulemus olla nii mahlane, aga maitsev on kindlasti. Igatahes lõika iga kanakints kolmeks-neljaks tükiks. Kuumuta pann, kalla peale natukene toiduõli ning pruunista kanaliha mõlemalt poolt. Lõplikult ei ole vaja küpsetada, sest roog järelküpseb ka ahjus. Kastme tegemiseks pane purustajasse toiduõli, 2 puhastatud paprikat, küüslauguküüned ja sibul. Maitsesta soola, basiiliku, musta pipra ja suhkruga. Pigista juurde laimi- või sidrunimahla. Purusta köögiviljad ja maitse, vajadusel lisa maitseaineid. Kalla kaste ahjuvormi ja lao selle peale pruunistatud kanatükid. Lõika ülejäänud paprikad suuremateks viiludeks, lao kanaliha peale ning küpseta rooga 200 kraadises ahjus umbes 35-40 minutit. Serveeri koos kartulipudruga.

Peediga lasanje


300 g hakkliha
1 sibul
2 lehtsellerivart
100 g suvikõrvitsat
6 dl piima
3 spl nisujahu
1 tl soola
300 g punapeeti
150 g riivjuustu
munalasanjeplaate
musta pipart


1. Prae hakkliha ja sibulad kergelt läbi, lisa ribastatud suvikõrvitsad, lehtseller ja prae veel. Puista pannile nisujahu ja sega läbi ning kalla juurde piim. Lase kaste keema, samal ajal pidevalt segades. Maitsesta soola ja musta pipraga.
2. Aseta suur nelinurkne munaplaat küpsetusvormi põhja, tõsta selle peale osa hakklihakastmest ja aja see ühtlaselt laiali.
3. Tõsta kastme peale osa riivitud punapeedist ja aja seegi ühtlaselt laiali.
4. Lao sedasi nii palju kihte, kuni toorainet jätkub, aga kõige pealmiseks kihiks jäta kindlasti hakklihakaste.
5. Kui kaste on viimasele plaadile laiali laotatud, ära enam punapeeti pane - las peet jääb ainult lasanjekihtide vahele. Lõpuks puista peale riivitud juustu. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 45 minutit ehk kuni toit on pehme.

Mozzarella-kalasalat


200 g mozzarella't
300 g suitsutatud lõhefileed
100 g kirsstomateid
1 pott frillice'i salatit
1 laimi koor ja mahl
1 spl mett
1/2 tl soola
1 dl oliiviõli
musta pipart

1. Alusta marinaadi valmistamisest. Pese laim ning riivi selle koor suuremasse segamiskaussi. Pigista sinna ka laim. Lisa mesi, sool, must pipar ja toiduõli, sega.
2. Lõika mozzarella väiksemateks kuubikuteks ja kalla need laimi-meemarinaadi umbes 10 minutiks maitsestuma.
3. Lõika suitsukala väiksemateks tükkideks. Kui kalafileedes on luid, eemalda need hoolikalt. Suitsutatud lõhe võid asendada mis tahes muu suitsukalaga.
4. Pese frillice'i lehed külma vee all puhtaks, rebi tükkideks ja lao taldrikule. Nende peale lao pestud kirsstomatid ja kalatükid.
5. Tõsta mozzarella-tükid laimi-meemarinaadist välja ja lisa salatile. Lõpuks piserda marinaadikaste salatile. Serveeri kohe.

Hakkliha-seenesupp


250-300 g hakkliha
1 sibul
100 g šampinjone
3-4 kartulit
2 dl sügavkülmutatud herneid
2 dl kohvikoort
1 l vett
1 tl tüümiani
1 tl soola
1/2 tl suhkrut

1. Prae hakkliha pannil kergelt läbi, lõpupoole lisa tükeldatud šampinjonid. Kui sügavkülmutis on näiteks kukeseeni, võid muidugi neid kasutada.
2. Haki sibul, pane pannile ja kuumuta. Maitsesta soola, tüümiani ja vähese suhkruga - see aitab supi erinevad maitsed esile tuua.
3. Koori kartulid, lõika kuubikuteks ja lisa hakklihasegule. Sega.
4. Kalla pannile(muidugi võid kasutada ka tavalist supipotti!) vesi, kata pann kaanega ja lase supp vaiksel tulel podisedes keema.
5. Kalla supi hulka kohvikoor, sügavkülmutatud herned ja lase korra keema, kuid ära sel enam kaua podiseda lase. Serveeri kuumalt.

Teriyaki-lõhe


500 g lõhet
1 dl nisujahu
1,5 spl teriyaki-kastet
1 dl riisiveini ehk mirini't
2 spl suhkrut
1 dl vett
2-3 spl toiduõli praadimiseks
400 g vokk-köögivilju


- Lõika lõhefilee umbes 1 cm suurusteks kuubikuteks ja veereta neid nisujahus. Veel parem on kasutada väikest kilekotti: pane jahu ja kalatükid kilekotti, raputa ja kõik kalatükid saavadki ühtlaselt jahuseks.
- Sega kokku teriyaki-kaste, riisivein, vesi ja suhkur.
- Kuumuta pannil õli ja prae kalatükid kergelt läbi. Midagi ei juhtu, kui kala jääb kohati pisut tooreks.
- Kalla eelnevalt kokkusegatud kaste pannile ja kuumuta umbes 5 minutit. Kui kaste hakkab paksenema, keera tuli alt ära ning sega kalatükid kastmesse.
- Kalla pannile natukene toiduõli ja prae sügavkülmutatud vokk-köögiviljad kergelt läbi. Maitsesta köögivilju ürtidega.

Hakkpallid koorekastmes


400 g hakkliha
1 sibul
2 küüslauguküünt
2-3 saiaviilu
1 dl vett saia immutamiseks
1 tl soola
1/2 tl musta pipart
1 muna
3 dl vett
2 dl hapukoort
2 spl nisujahu
värsket tilli


1. Kummuta hakkliha kaussi, lisa hakitud sibul, peenestatud küüslauguküüned, kanamuna ning vees leotatud saiaviilud. Sõtku tainas ühtlaseks massiks.
2. Tõsta märgade käte ja lusikaga sobiva suurusega pallikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit, ehk kuni pallid hakkavad saama pruunika pealispinna.
3. Kalla hakklihapallid koos paberile kogunenud vedelikuga suuremale pannile, näiteks vokkpannile. Sinna hakkad valmistama kastet. Kõigepealt vala pallide peale vesi.
4. Eraldi kausis sega nisujahu hulka hapukoor ning töötle see kõik ühtlaseks massiks. Jahu segamine hapukoorega tagab tükivaba kastme!
5. Kui lihapallid on keema läinud, lisa juurde nisujahuga hapukoor, sega. Lõpuks kontrolli kastme maitset ning lisa vajadusel soola ja musta pipart. Puista kastme hulka värsket tilli. Serveeri kartulipudruga.


Sibula-singipirukas

TAINAS
100 g võid
2,5 dl nisujahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
1 muna
75 g Lepasuitsu riivjuustu
TÄIDIS
2-3 sibulat
1 spl mett
2-3 spl toiduõli
2-3 spl palsamiveiniäädikat
250 g sinki
100 g kirsstomateid
150-200 g spargelkapsast
2 dl kookospiima
100 g Lepasuitsu riivjuustu
värskeid basiilikulehti
soola, pipart


1. Koori sibul, lõika ratasteks või poolratasteks. Kalla pannile toiduõli, kuumuta ning prae sibulad kergelt klaasjaks. Lisa palsamiveiniäädikas ning sega.
2. Et sibulad muutuks mõnusalt magusaks ja karamelliseks, lisa ka kas mett või tumedat siirupit. Mõlema puudumisel asenda need tavalise suhkruga. Sega ja jälgi, et sibulad ära ei kõrbeks. Lõpuks lisa tükeldatud sink.
3. Valmista tainas: sega kokku kõik koostisosad ja suru tainas lahtikäivasse pirukavormi. Kalla singi-sibulasegu tainale ja selle peale lao omakorda(eelnevalt 2-3 minutit vees keedetud) spargelkapsa õisikud.
4. Sega täidise jaoks mõeldud Lepasuitsu riivjuustu osa kookospiimaga ning kalla pirukale. Kui sink on magedamat sorti, lisa pisut soola ja musta pipart.
5. Lõpuks paiguta pirukale kirsstomatid. Pane vorm eelnevalt soojendatud ahju 200 kraadi juurde ja küpseta 35-40 minutit. Serveerides kaunista basiilikulehtedega.

Lihapada köögiviljadega


400 g sealiha
300 g lillkapsast
2-3 spl toiduõli
2 sibulat
4 dl vett
2 dl kohvikoort
värsket piparmünti


- Lõika sealiha kuubikuteks. Kasuta sellist sealiha, milles on vähem sidekudet, siis küpseb liha kiiremini.
- Kalla pannile toiduõli ja pruunista liha. Maitsesta soola ja musta pipraga. Lõika sibul seibideks ning lisa praetud lihale. Lõpuks kalla pannile tomatisektorid. Kuumuta.
- Kui liha on praetud, kalla juurde kohvikoor ja vesi. Sega ning jäta vaiksel tulel hauduma. Võimalusel kata pann kaanega, siis pehmeneb liha kiiremini ja vedelik ei aurustu.
- Keeda lillkapsaõisikud läbi ja lisa lihale. Lillkapsast võid panna ka rohkem või lisada rõõmsama värvi andmiseks spargelkapsaõisikuid. Soovi korral võid kasutada ka tükeldatud kartuleid.
- Kõige lõpuks maitsesta rooga värskete piparmündilehtedega. Lase toit keema ja seejärel keera kuumus toidu alt ära. Lase veidi podiseda ja serveeri.

Tatrasalat köögiviljadega


3 dl vett
1 liiter vett
150 g kirsstomateid
100 g põdrasalatit
1 kurk
150 g singikuubikuid
3 spl sušiäädikat(sobib ka sidrunimahl)
3 spl oliiviõli
1/2 tl soola
1/2 suhkrut


1. Keeda tatar pehmeks.
2. Pese köögiviljad puhtaks. Lõika kirsstomatid pooleks või neljaks ning kurgid poolkuudeks. Lisa kaussi salatilehed.
3. Kui tatar on jahtunud, kalla see kaussi tomatite ja kurkide juurde. Lisa ka singikuubikud.
4. Järgmiseks valmista kaste: sega kokku sušiäädikas, toiduõli, suhkur ja sool. Kastme maitse peab olema hapukas ja mitte väga soolane.
5. Kalla kaste salatile ja sega salat kahe lusika abil tõstes läbi. Ära üle pinguta, sest liiga kiire segamine muudab salati pudruseks.

Lõhe tilli ja fetaga

600 g lõhefileed
5-6 tillivart
100 g fetat
3-4 spl seedermänniseemneid
6-8 keedetud kartulit
soola
fooliumi


1. Lõika fooliumist piisavalt suured tükid ja lao need üksteise kõrvale lauale. Aseta iga fooliumitüki peale kalatükk, maitsesta soolaga ning lõika peale värsket tilli.
2. Tõsta kalatükile fetat. Sama hästi võid proovida kala ka toorjuustu või sulatatud juustuga.
3. Puista kalale seedermänniseemneid. Nende puudumisel katseta soolapähklitega, kuid neid kasutades arvesta soola lisamisel sellega, et nii juust kui pähklid on juba soolased.
4. Aseta fooliumisse kala juurde keedetud kartulid. Nii saad söögi korraga valmis ega pea kartuleid eraldi valmistama.
5. Keera foolium tihedalt kinni ning küpseta 200 kraadises ahjus 20-25 minutit ehk senikaua, kuni kala on küpsenud. Serveeri fooliumi seest.


Vihje! Kui tahad veel mahlasemat kala, lisa roale natukene majoneesi!

2 May 2012

Kukeseene-lihasupp

300 g grillmarinaadis liha
2-3 spl toiduõli
2 porgandit
1 sibul
100 g kukeseeni
100 g toorjuustu
1 tl soola
1/2 tl suhkrut
2-3 spl värsket tilli
1,4 l vett
musta pipart



1. Kuumuta potipõhjas toiduõli ning prae tükkideks lõigatud grill-liha kergelt läbi.
2. Haki sibulad ja porgandid väiksemateks tükkideks ning lisa lihatükkidele. Kuumuta kergelt.
3. Kalla kukeseened potti liha ja köögiviljade juurde ning lisa vesi. Keera kuumus madalamaks ning hauta, kuni kõik koostisained on pehmed. Maitsesta soola, suhkru ja musta pipraga.
4. Kui supp oleks justkui valmis, ehk liha ja köögiviljad on pehmed, lisa juurde toorjuustu. See annab supile tõeliselt hea maitse. Vajadusel maitsesta veel.
5. Lõpuks lisa supile värsket tilli ja supersupp ongi valmis!

Sealiha punases kastmes


500-600 g sealiha
1 sibul
1 tl soola
400 g purustatud tomateid
2-3 küüslauguküünt
4-5 dl vett
musta pipart


- Lõika liha ristikiudu suupärasteks tükkideks. Miks ristikiudu? Sest pikikiudu lõigates kulub liha küpsemiseks kordades rohkem aega, kui ristikiudu lõigates.
- Kalla potipõhja sortsuke toiduõli ja pruunista lihatükid potipõhjas. Kui liha on pruunistunud, alles siis võid lisada maitseaineid. Vastasel korral võib liha tulla tuim ja kõva.
- Lisa lihale hakitud sibul ja kuumuta. Maitsesta soola ning musta pipraga. Kui tahad vürtsikamat, lisa rohkem musta pipart. Kalla potti nii palju vett, et lihatükid oleks napilt kaetud.
- Kui liha on pehmeks haudunud, lisa purustatud tomatid. Kui lisad tomatid liiga vara ehk enne liha pehmenemist, läheb liha valmimisega hapus vedelikus tunduvalt rohkem aega.
- Lõpuks lisa värskelt purustatud küüslauguküüned, sest siis jääb maitse aromaatsem. Kuumuta korraks ja serveeri koos riisiga.

Kukeseenepasta



200 g makarone
6-7 dl vett
1 sibul
2 küüslauguküünt
2-3 spl toiduõli
4 dl sügavkülmutatud kukeseeni(sobivad ka värsked)
2-4 spl päikesekuivatatud tomateid
100 g toorjuustu
1 tl basiilikut
1/2 tl suhkrut
musta pipart
soola



1. Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees poolpehmeks.
2. Kalla pannile natukene toiduõli ja prae sibul ning küüslauk kergelt läbi, lisa kukeseened, maitsesta musta pipra ja basiilikuga.
3. Kui seened ja sibulad on kergelt läbi küpsenud, lisa oma maitse järgi peenestatud päikesekuivatatud tomatid(poes müüakse ka eelnevalt peenestatud päikesekuivatatud tomateid).
4. Kalla pannile vesi, lase see keema ning lisa toorjuust. Kukeseente-sibulasegu peaks enne makaronide lisamist olema suhteliselt vürtsikas, sest makaronid mahendavad toidu maitset. Maitsete tasandamiseks lisa pisut suhkrut.
5. Kalla keedetud makaronid kukeseene-toorjuustusegule ja sega läbi. Enne serveerimist maitse toitu veel kord ja vajadusel maitsesta.

Suitsukalasalat



200 g makarone
400 g suitsukala
1-2 õuna
3 keedetud muna
2 dl hapukoort
2 dl majoneesi
soola
sidrunipipart
hakitud värsket tilli



Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Vala üle külma veega ja nõruta. Puhasta ja tükelda suitsukala. Koori õun(ad), eemalda südamik ja tükelda. Koori ja haki munad. Sega kõik tükeldatud ained makaronidega. Ühenda kastmeks hapukoor ja majonees, maitsesta soola, sidrunipipra ja hakitud tilliga. Sega kaste salatisse ning lase vähemalt pool tundi külmkapis maitsestuda.

Mannavaht

5 dl hapukat mahla
2 dl vett
1 dl suhkrut
1 dl mannat
SERVEERIMISEKS:
piima

Pane mahl koos vee ja suhkruga potti, kuumuta keemiseni. Nõrista hulka manna ning keeda pidevalt segades 4-5 minutit ehk kuni saad vedelamat sorti pudru. Lisa vajadusel veel suhkrut. Lase veidi jahtuda ning mikserda siis heledaks vahuks. Jaga kausikestesse ja serveeri külma piimaga.

Paks kakaokissell

1 l piima
5 tl kakopulbrit
2 spl kartulijahu
4 spl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
SERVEERIMISEKS:
4 spl hapukat punast moosi

Sega kakao, kartulijahu ja suhkrud 1 dl piimaga. Kuumuta ülejäänud piim keemiseni. Lisa tulisele piimale vispeldades kakaosegu ning kuumuta väiksel tulel keema laskmata, kuni kissell pakseneb. NB! Vispelda senikaua, kuni tükid kaovad ja kissell on ühtlaselt paks. Jaga magustoit kohe kausikestesse ja puista üle suhkruga, et sinna ei tekiks nahka. Serveeri jahtunult, moosiga.

Piimakissell

1 l piima
3 spl kartulijahu
2 tl vanillsuhkrut
4 sl suhkrut
SERVEERIMISEKS:
4 spl hapukat moosi




Sega omavahel 1 dl piima ja 3 spl kartulijahu. Kuumuta ülejäänud piim koos suhkrutega keemiseni. Nirista tulise piima hulka tärklisesegu, ise pidevalt segades. Ära lase kisselli keema!!! Jaga magustoit kohe kausikestesse ja puista pinnale suhkrut, et sinna ei tekiks nahka. Serveeri hapuka moosiga.

Lõhe sibulatega



700-800 g lõhefileed
1 tl musta pipart
1 tl paprikapulbrit
2 küüslauguküünt
1 spl magusat sinepit
1/2 tl soola
100-150 g riivitud juustu
1 spl fariinsuhkrut
2 sibulat
2 spl võid
2-3 spl palsami-veiniäädikat



1. Sega kokku must pipar, paprikapulber, purustatud küüslauk ja magus sinep. Nii saad mõnusa pastalaadse massi, millega kalafilee üle määrida.
2. Aseta kalafilee(võid selle eelnevalt ka portsjoniteks lõigata) ahjuvormi ja määri sellele maitseainete segu. Küpseta 175 kraadi juures 20-25 minutit.
3. Kala küpsemise ajal valmista karamellistatud sibulad. Selleks kuumuta pannil taluvõi ja prae sibularõngaid, kuni need muutuvad klaasjaks. Lisa fariinsuhkur ja sega hoolikalt.
4. Lisa maitseks palsamiveiniäädikas. Kuumuta madalal kuumusel, kuni sibulate maitse muutub magushapukaks ehk suhkur sulab ja maitse ühtlustub.
5. Kui kala on maitseainetega küpsenud, võta see ahjust välja ja kalla sibulasegu kala peale. Küpseta veel umbes 5 minutit, seejärel puista peale riivitud juust ja küpseta veel, kuni juust on sulanud.

Liha sinepikastmes



500 g lihalõike
2-3 spl toiduõli
2-3 spl mahedat sinepit(mina kasutasin MEIRA sinepit)
2 dl kohvikoort
5 dl vett
2 sibulat
2-3 küüslauguküünt
serveerimiseks riisi ja kirsstomateid




1. Lõika liha paraja suurusega viiludeks ja vasarda tükid kergelt läbi. Et haamerdamine ei tekitaks liigset müra, aseta lõikelaua alla pajalapp või -kinnas.
2. Kalla pannile toiduõli ja pruunista lihatükid mõlemalt poolt. Lihatükke keera vaid korra, sest pideva pööramisega pikeneb toidu valmimise aeg. Maitsesta soola ja musta pipraga. Kalla praetud lihatükid potti ning lisa nii palju vett, et lihatükid oleksid kaetud.
3. Pane liha madalale kuumusele hauduma ja prae samal ajal väheses õlis läbi sibulad. Maitsesta maheda sinepiga.
4. Lase sibulatel koos sinepiga natukene valmida ja kalla need potti liha juurde hauduma, kuni ka liha muutub pehmeks. Lisa ka purustatud küüslauguküüned.
5. Kui liha on pehme, kalla juurde kohvikoor, lase keema ja ongi valmis. Serveeri keedetud riisi ja tomatitega.




Ütlen ausalt, et see on minu lemmikliharoog. Esiteks - seda on imekerge valmistada ja teiseks sobib see ka peolauale.







Liharull hakklihaga

500-600 g kaelakarbonaadi või välisfileed
400 g hakkliha
1-2 kanamuna
1-2 sibulat
3 küüslauguküünt
1 dl tilli
1-2 lehte küpsetuspaberit
roseepiprateri
musta pipart
soola
serveerimiseks rohelise salati lehti ja tomatit


- Alusta hakkliha maitsestamisest: haki sibulad ja küüslauguküüned peeneks, lisa hakklihale koos kanamuna, musta pipra ja soolaga ning sõtku saadud mass ühtlaseks.
- Lõika lihatükk nelinurkseks ehk lõika liha piki ristikiudu terve tüki ulatuses ringjalt lahti. Aseta liha küpsetuspaberile, maitsesta kergelt soola ja musta pipraga ning tõsta selle peale ühtlaselt hakklihatäidis.
- Haki värske till peeneks ja laota paksu ribana hakklihatäidisele.
- Keera liha koos täidisega korralikult rulli. Tee seda kõike küpsetuspaberi peal. Nööriga sidumine ei ole tarvilik.
- Lõpuks keera liharullile küpsetuspaber kõvasti ümber - see aitab hoida vormi ja kuju. Kindluse mõttes võid teise küpsetuspaberi veel ümber keerata. Küpseta 200 kraadi juures 50-55 minutit. Serveeri rohelise salati ja tomatitega ning puista peale roseepiprateri.

Kapsa-singipirukas

100 g võid
2 dl nisujahu
3 spl kaerakliisid
1/2 küpsetuspulbrit
2-3 spl külma vett
1 tl soola
700-800 g valget peakapsast
50 g võid
2 sibulat
250 g singikuubikuid
2 dl kohvikoort
2 tl mett
2 spl majoraani
100 g sulatatud juustu
100-150 g riivitud juustu
soola, pipart



1. Alusta taina valmistamisest: näpi toasoe või, küpsetuspulbriga segatud nisujahu, sool ja vesi ühtlaseks massiks. Suru tainas 24cm läbimõõduga küpsetusvormi ja tõsta servad kergelt ülesse.
2. Kuumuta pannil õli. Kalla hulka peenestatud sibulad ja valge peakapsa tükid. Prae, kuni kapsas on poolpehme. Maitsesta majoraaniga(sobib ka oregano).
3. Lisa pannile sink ja küpseta seda koos kapsaga. Lisa riivjuust ja sulatatud juust, sega. Vajadusel võid maitseks lisada soola ja musta pipart.
4. Lisa mesi, kalla pannile kohvikoor, keera kuumus madalamaks ning hauta kaane all veel 4-5 minutit.
5. Kui kohvikoor on korralikult kapsasse imbunud, kalla segu pirukapõhjale. Küpseta 200 kraadi juures 35-40 minutit ehk kuni pirukas on pealt kuldne.

Räime-kartulivorm

8-10 kartulit
300 g räime- või rääbisefileesid
1-2 tl sidrunipipart
290 g Salvesti mädarõikakastet
võid ahjuvormi määrimiseks
tilli ja näkileiba


1. Koori ja viiluta kartulid. Vajadusel puhasta ja fileeri räimed ning lõika fileed väiksemateks tükkideks. Määri ahjuvorm võiga üle ja lao ahjuvormi esimene kiht kartuliviile ja kalafileesid. Raputa need üle sidrunipipraga.
2. Lao peale uus kiht kartuleid ja selle peale omakorda kalafileed. Võid panna pisut soola, kuid ära sellega liialda, sest mädarõikakaste on samuti soolane.
3. Tõsta kalafileedele umbes pool mädarõikakastmest ning aja see laiali.
4. Kui kaste kaladele tõstetud, lao uuesti kiht kartuleid.
5. Lõpuks lao kõige pealmiseks kihiks räimed ja kata need ülejäänud mädarõikakastmega. Küpseta 180 kraadi juures 50-60 minutit ehk kuni kartul on pehme.

Serveerides raputa peale värsket tilli!

Juustune ürdikana

Minu lemmikroog kanast - saab kiiresti valmis ja on lihtsalt imemaitsev!

5-6 kanakintsu
100 g tilli
2-3 varssellerit
1-1,5 tl soola
100-150 g sulatatud juustu
1 dl kohvikoort
serveerimiseks makarone




Kuidas ma ürdikana valmistan?

1. Tükelda varsseller(kui varred on koos lehtedega, seda parem!) peeneks, samuti peenesta till. Muidugi võid maitse rikastamiseks lisada ka muid värskeid ürte.
2. Puista kanakoibadele natukene soola ning mulju need läbi ka selleri ja tilli seguga.
3. Lisa koibadele sulatatud juust ja kui soovid mahlasemat kana, võid nüüd kallata juurde kohvikoore.
4. Sega kergelt pigistades kanakintsud koos ürtidega uuesti läbi. Muljumine muudab liha mahlasemaks ja maitse jääb tugevam.
5. Tõsta ürtidega kanakoivad küpsetusanumasse ning küpseta 200kraadi juures 50-60 minutit.

Serveeri keedetud makaronidega!

Spagetipirukas

PÕHI:
250-300 g keetmata spagette või muid peenikesi makarone
2 muna
1 sl õli
1 tl soola
TÄIDIS:
300 g hakkliha
0,5 sl õli
2 küüslauguküünt
200 g suvikõrvitsat
1 punane paprika
2 tl kuivatatud basiilikut
1 dl riivitud juustu
1 tl jahvatatud paprikat
soola ja pipart maitse järgi
törts sojakastet
3 dl kohvikoort
3 muna



1. Keeda ja jahuta pasta.
2. Sega külma keedetud pasta hulka õli ja munad, maitsesta soolaga.
3. Tõsta segu õliga määritud ahjuvormi ja tasanda.
4. Pruunista hakkliha pannil õlis. Lisa purustatud küüslauk, viilutatud suvikõrvits ja paprika ning hauta 3-4 minutit. Maitsesta soola, paprikapulbri, sojakastme ja basiilikuga, hauta veel 2-3 minutit.
5. Sega lõpuks hulka koor ja munad. Vala täidis põhjale, riputa peale riivjuust ning küpseta 200kraadises ahjus 25 minutit.

Serveeri värske salatiga!

Poole tunni liha-makaronipada

5 dl pennet või spiraalmakarone
400 g sealiha
2 sl õli
2 dl vett
1 punane paprika
200 g külmutatud köögiviljasegu
3 küüslauguküünt
1-2 sl sojakastet
0,5 tl musta pipart
2 tl kuivatatud basiilikut
maitse järgi soola
soovi korral 1 puljongikuubik



1. Keeda makaronid rohkes vees ja kurna. Sega 1 sl õliga, et need üksteise külge ei kleepuks.
2. Pruunista suurema poti põhjas kuubikuteks lõigatud liha.
3. Lisa ves ning maitseained: pipar, basiilik, sool ja sojakaste.
4. Pudenda soovi korral hulka ka puljongikuubik.
5. Kui liha on poolpehme, lisa tükeldatud paprika ja köögiviljasegu.
6. Lõpus lisa peenestatud küüslauk ja nõrutatud makaronid, kuumuta kõik koos veel kord läbi.

Serveeri koheselt!

Kirsstomatispagetid

300 g spagette
200 g kirsstomateid
3-4 küüslauguküünt
10-15 basiilikulehte
30 väikest kapparit
1 dl oliiviõli
soola, pipart
riivitud Parmesani serveerimiseks







Kuidas valmistada?

1. Poolita kirsstomatid ja peenesta küüslauguküüned.
2. Rebi basiilikulehed väiksemateks tükkideks.
3. Pane mainitud ained koos kapparite ja oliiviõliga suurde kaussi.
4. Lisa soola-pipart, sega läbi ja jäta seisma.
5. Keeda spagetid soolakas vees peaaegu pehmeks ning nõruta.
6. Tõsta spagetid kaussi tomatisegu juurde ja sega läbi.
7. Jaga roog taldrikutesse, jahvata veskist peale musta pipart ja puista üle ohtra Parmesaniga.
8. Serveeri koheselt!

Hakkliha-köögiviljahautis

1 sibul
2 küüslauguküünt
1 sl õli
2 porgandit
1 väike kaalikas
500-600 g kapsast
400 g hakkliha
1 paprika
3 suuremat tomatit
100 g sulatatud juustu
tüümiani, soola, pipart


Valmistamine:

- Koori ja haki sibul ning purusta küüslauguküüned, kuumuta neid poti põhjas õlis 1-2 minutit.
- Koori porgandid ja kaalikas, lõika peenteks ribadeks.
- Ribasta kapsas.
- Pane mainitud köögiviljad potti.
- Pruunista hakkliha pannil, lisa ribadeks lõigatud paprika ja tükeldatud tomatid. Kuumuta läbi, maitsesta soola ja pipraga ning vala samuti potti.
- Lisa maitse järgi tüümiani ja lase väiksel tulel haududa 20-25 minutit ehk kuni köögiviljad on pehmed.
- Sega hulka sulatatud juust ning viimistle maitse soola ja pipraga.