6 Jan 2013

Ürdid - koduperenaise parimad sõbrad

Harilik pune - maitsetaimena on pune eriti hinnaline Vahemere maades ja Mehhikos. Ürt sobib pitsadesse, pirukatesse, salatitesse, pasta -ja oaroogadesse, samuti suppidesse. Meil kasutatakse puneme lehti ja vahel ka õisi verivorsti valmistamisel vorstirohu asemel. Pune säilitab oma aroomi ka kuivatatult, mistõttu on ta üks väheseid ürte, mida peetakse kuivatatult sama heaks kui värskelt.

Tüümian ehk aed-liivatee - magusavõitu tüümian on eriti hinnas Vahemere maades. Juba vanad roomlased maitsestasid sellega veini ja juustu. Tänapäeval kasutatakse tüümiani liha, linnu, kala, muna ja pastaroogades, kastmetes ja marinaadides. Erinevalt paljudest teistest ürtidest talub ta pikka kuumutamist.

Koriander - on Tai ja Mehhiko köögi lemmikürt. Sobib hästi dipikastme quacamole, liha ja kanakarride maitsestamiseks, samuti Aasia-pärastesse suppidesse ja salatitesse ning lamba ja kanaliha marinaadi.

Basiilik - meie oleme harjunud basiilikut kasutama pitsade, pastade, pirukate, taimetoitude, salatite ja kastmete maitsestamiseks. Kõigile on tuntud basiilikuga tehtud pesto. Hea maitse annab basiilikuoksake ka toiduõlile ja naturaalsele äädikale. Kuumadele roogadele lisa ürt alles tarldrikus või pärast anuma pliidile tõstmist.

Aedtill - sobib hästi suppidesse, salatitesse ja kastmetesse. Värske kartul ja till lausa kuuluvad kokku.

Rosmariin - seda ürti tasuks kasutada lamba -ja ulukiliha maitsestamiseks, porgandi-, tomati -ja pastaroogades ning hernesupis. Koos küüslauguga võib rosmariini lisada ahjukartulitele.

Lehtpetersell - petersellilehti kasutatakse suppide, kastmete, pajaroogade ja salatite maitsestamiseks. Samuti võisegudes, salatikastmetes ja lihamarinaadides. NB! Käharleheline petersell on aretatud roogade kaunistamist silmas pidades, mistõttu pole ta maitse nii tugev kui siledalehelisel suguvennal.


No comments:

Post a Comment