29 Apr 2013

Kalapäev

Tursk - sobib nii keetmiseks, hautamiseks kui ka praadimiseks. Sellest kalast valmivad oivalised kalakotletid. Võib kasutada ka salatites. Suurepäraselt sobib ka pirukatesse, näiteks üks mõnusamaid ampsusid on lehttaignapirukas, mille südameks on tursk.

Tuunikala - sobib eelroogadesse, salatitesse ja põhiroogadesse. Külmutatud tuunikala võib küpsetada ahjus. Samuti on suurepärane tuunikalakonserv - selles on säilinud kõik kala kasulikud koostisained.

Skumbria - soolamiseks, küpsetamiseks ahjus, hautamiseks, praadimiseks ja muidugi on skumbria hea ka suitsukalana. Suppi sellisest kalast parem mitte keeta, kuna puljong võib jääda veidi hapukaks. Kui ostsite külmutatud skumbria, siis kindlasti proovige küpsetada kala valmis ahjus.

Heik - võib küpsetada ahjus, praadida, kuid kõige paremini sobib see kala erinevatesse kastmetesse ja marinaadidesse. Kõige populaarsemaks on heik tomatikastmes, hooajaliste juurviljadega. Kui hautate heiki tomatikastmes, muudab see kala mahlasemaks.

Haug - sellest kalast tulevad oivalised kotletid ja muidugi on seda sorti kala ka hea paneeritud viisil. Kala maitset ja lõhna saab parandada, kui valmistate kõrvale seenekastme juustuga - siis muutub kala mitte ainult tervislikuks vaid ka väga maitsvaks.

Lõhe - valmistada grillil, keeta, küpsetada ahjus, praadida, soolata ja hea ka suitsukalana. Lõhest saab valmistada kotlette, see kala sobib ideaalselt suppidesse, salatitesse. Sobib hästi kokku juurviljade ja koorega.

Koha - sellest kalast saab valmistada isuäratavat šašlõkki, uhaad, pudingut. Võib ka praadida, keeta või küpsetada ahjus, näiteks soolas.

Karpkala - praadida, küpsetada ahjus, keeta. Kui olete otsustanud karpkala kasuks, tuleks see endale soetada poest, kus müüakse neid elusast peast ja parem oleks kui kaal jääks 1-1,5 kg juurde, kuna siis on kalas vähem luid. Kui ostate jälle liiga suure kala, võib juhtuda, et see on hiljem valmistades liiga rasvane.

Ahven - see kala sobib ükskõik milliseks valmistusviisiks - kõige paremad road on muidugi kotletid, supid ja tarretised.

Heeringas - sobib hästi marineerimiseks, eelroogadesse, võileibadele ja soolamiseks.



No comments:

Post a Comment