28 Mar 2013

Ahjusearibid kartuliga

Mõnus, kodune roog. Õnneks ei nõua selle valmistamine palju vaeva!

1 kg searibisid
pool kilo kartuleid
veidi toiduõli
maitseaineid(soola, pipart, lihamaitseaine, kartulimaitseainet)


1. Alusta searibide marineerimisest: selleks maitsesta neid soola, pipra ja liha üldmaitseainega. Jäta pooleks kuni tunniks ajaks külmikusse marineerima/maitsestuma.
2. Pese, koori kartulid. Lõika neid vastavalt oma soovile. Maitsesta kartulid soola, kartulimaitseainega ja tilgakese toiduõliga - sega kõik korralikult läbi.
3. Kui liha on maitsestunud, tõsta need eelnevalt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja kõrvale lisa kartulid. Mina tegin nii, et vasakusse ahjuplaadi poolde panin kartulid ja paremasse searibid.
4. Küpseta 200 kraadi juures tund.
5. Kõrvale võib pakkuda värsket salatit!

Head isu!


22 Mar 2013

Singi-juustu omlett


2 kanamuna
paar singiviilu
riivjuustu
soola, pipart vastavalt oma maitsele
serveerimiseks veidi värsket kurki ja tomatit



1. Lõika singiviiludest parajad singikuubikud
2. Aseta pann tulele, lisa sellele killukene võid ja oota, kuni pann on parajalt kuum. Lisa sellele singikuubikud ja prae neid umbes 2-3 minutit.
3. Samal ajal löö teise kaussi lahti kanamunad, lisa soola ja pipart vastavalt oma maitsele. Sega kõik korralikult läbi.
4. Kui singikuubikud on parajalt küpsenud, kalla neile peale munasegu ja lase praadida umbes 5 minutit.
5. Kontolli küpsevust. Kui ühelt poolt on juba parajalt küps, siis võib omleti ümber keerata ja küpsetada ka teiselt poolt paar minutit.
6. Veidi enne tulelt võtmist, puista omlett üle riivjuustuga ja oota, kuni see on sulanud.
7. Pese ja tükelda kurk ning tomat. Tõsta omlett taldrikule, kõrvale lisa kurk, tomat ja valmis kõik ongi!

Head isu!


21 Mar 2013

Tiramisu


18 Savoiardi või keelekese küpsist
2 dl kanget kohvi
1 dl Amaretto likööri

Kreem:

3 muna
450 g mascarpone't
2 tl vanillsuhkrut

Kaunistamiseks:


3-4 sl kakaopulbrit


Eralda munavalged kollastest ja mikserda munavalged kõvaks vahuks. Teises anumas vahusta mascarpone, vanillsuhkur ja rebud. Sega munavalgevaht ettevaatlikult juustusegu hulka. Tõsta väikeste serveerimisnõude või ühe suure serveerimiskausi põhja mascarponekreemi. Sega kange kohv ja liköör, kasta sinna ükshaaval küpsised ja lao kreemile. Pane veel kreemi ja küpsiseid, viimaseks kihiks määri peale kreem. Kata maius kilega ning lase vähemalt paar tundi, soovitavalt üleöö külmas seista. Enne serveerimist sõelu peale kakaopulbrit!

Bubert


6 muna
6 sl nisujahu või mannat
1 l piima
1,5 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
näpuotsaga soola
serveerimiseks vaarika -või mustikakisselli


Eralda munakollased valgetest. Vahusta rebud tavalise ja vanillsuhkruga tugevaks vahuks. Sega juurde nisujahu või manna. Mikserda teises anumas munakollased kõvaks vahuks, lisa näpuotsaga soola. Soojenda piim keemiseni, sega hulka munakollasevaht ning kuumuta segades paar minutit. Seejärel sega ettevaatlikult hulka ka munavalgevaht ja kuumuta läbi. Tõsta magustoit väikestesse kaussidesse. Serveeri jahutatult vaarika -või mustikakisselliga!

Leivasupp


300 g kõvemat leiba
1,5 l vett
2 dl suhkrut
1 kaneelikoor
3-4 tera nelki
poole sidruni mahl
3 dl hapukat mahla
serveerimiseks piima, jäätist, hapu -või vahukoort


Tükelda leib ja pane paarikümneks minutiks vette ligunema. Tõsta pehmenenud leib koos leotusveega tulele ning keeda 10 minutit. Hõõru saadud mass läbi sõela. Lisa sidrunist pressitud mahl, suhkur ja maitseained ning lase uuesti keema tõusta. Võta pliidilt, sega hulka mahl ja jäta jahtuma. Serveeri leige või külmana koos meelepärase lisandiga!


Mannavaht


2 dl jõhvikamahla
4 dl vett
0,5 dl suhkrut
0,75 dl mannat
serveerimiseks piima

Mõõda potti mahl, vesi ja suhkur, kuumuta keemiseni. Sõrista keevasse vedelikku manna ning keeda pidevalt segades 4-5 minutit. Lase veidi jahtuda ja mikserda vahule. Serveeri külma piimaga.

Kodune banaani jäätis


 Sellist jäätist on kodus väga kerge teha ja see tuleb tõesti maitsev


3 küpset banaani
1-2 spl väherasvast pehmet kohupiima
2 tl apelsinimahla
1 tl vanillsuhkrut
1 tl koore likööri


Banaanid koorida, lõigata vastavalt oma soovile ja panna sügavkülma 1 tunniks.
Külmetatud banaanid tõsta sügavkülmast välja ja lasta neil seista toatemperatuuril 2-3 minutit. Purustada banaanid blenderis, lisada tl kaupa kohupiima, apelsinimahla, vanillsuhkrut ja likööri.
Saadud mass panna jäätisevormidesse ja asetada sügavkülma.

17 Mar 2013

Napoleoni kook


500-800 g valmis lehttainast
2 dl hapukat moosi(nt vaarika, jõhvika, pohla, punase sõstra)

Kreem:

5 munakollast
2 dl suhkrut
1,5 dl jahu
0,5 sl tärklist
7,5 dl kuuma piima
1-2 tl vanillsuhkrut


Vahusta munakollased suhkruga. Sega hulka jahu-tärklisesegu ja vala suuremasse paksupõhjalisse potti. Kuumuta teises potis piim peaaegu keemiseni(ära keema lase). Nirista tuline piim munavahu hulka. Kuumuta kreemi väiksel tulel pidevalt segades, kuni see muutub paksu hapukoore taoliseks. Eemalda pliidilt, sega hulka vanillsuhkur ja jäta vähemalt pooleks tunniks jahtuma. Jaga tainas viieks võrdseks osaks ning rulli need hästi õhukesteks plaatideks. Küpseta põhjad eraldi, igaühte 225 kraadi juures 5 minutit. Pane alusele üks põhi ja määri peale 0,3 cm paksune kreemikiht. Jätka samamoodi, lisades ühe kihi vahele moosi. Määri ka neljas põhjakiht kreemiga, viiendat ära pane aga peale tervena, vaid pudista koogile tükikestena. Vajuta käega õrnalt puru kinni. Ära unusta ka katta koogi servi! Lase koogil kuni ööpäev külmas seista.


Porgandikeeks


4 muna
3 dl õli
5 dl suhkrut
4 dl nisujahu
3 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
1 tl kaneeli
0,25 tl jahvatatud muskaatpähklit
350 g riivitud porgandeid
150 g rosinaid
serveerimiseks tuhksuhkrut


Vahusta munad koos õli ja suhkruga. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sool, kaneel ja muskaatpähkel. Lisa õli-suhkrusegule riivitud porgandid, pestud rosinad ja jahusegu ning sega ühtlaseks tainaks. Vala tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud koogivormi ja küpseta 175 kraadi juures 75-85 minutit. Kontrolli küpsetist tikuga. Lase 20 minutit vormis jahtuda ja kummuta siis välja. Kaunista tuhksuhkruga!

Mustikamuffinid


100 g võid
4 dl nisujahu
1,25 dl suhkrut
2,5 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
1 muna
2 dl piima
2-3 dl värskeid või külmutatud mustikaid

pealeriputamiseks:

1 sl riivitud sidrunikoort
2 sl suhkrut



Sulata ja jahuta või. Sega suures kausis jahu, suhkur, küpsetuspulber ja sool. Klopi teises, väiksemas kausis lahti muna, sega hulka piim ja jahtunud sulavõi. Ühenda piima-võisegu kuivaineseguga. Viimaks sega ettevaatlikult juurde mustikad. Täida muffinipanni võitatud pesad kolmveerandi ulatuses tainaga. Sega omavahel riivitud sidrunikoor ja suhkur, riputa tainale. Küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit.

16 Mar 2013

Ahjusearibid


240 g searibi
126 g kartuleid
30 g tomateid
20 g marineeritud kurki
15 g suluguni juustu
30 g vahukoort
rohelisi salatilehti
kirsstomateid
maitserohelist
meelepäraseid ürte - musta pipart, soola, lihamaitseainet


1. Searibid marineerime vürtsidega - soola, musta pipra ja lihamaitseainega.
2. Kartul pesta, keeta koos koorega, lõigata suuremateks sektoriteks ja praadida pannil õlis kergelt läbi.
3. Vahepeal prae searibi õlis paar minutit mõlemalt poolt kuldpruuniks.
4. Praetud kartul asetada fooliumi pakikestesse, peale - hakitud kurk, tomat ja searibi.
5. Kartul, liha, kurk, tomat kallata üle vahukoorega ja lisada kõige peale suluguni juust(kui parasjagu suluguni juustu kodust ei leia, sobib ka näiteks eedami juust).
6. Küpseta eelsoojendatud ahjus 185 ° C juures umbes 20 minutit.
7. Taldriku peale laotada rohelised salatilehed, liha-aedvilja pakikesed asetada salatilehtede peale. Võib kaunistada veel kirsstomatite ja petersellioksakesega.

Teriyaki lõhe


500 g lõhefileed
3 spl sojakastet
3 spl kuiva valget veini
1 tl palsamiäädikat
2 tl suhkrut
2 tl seesamiseemneid


1. Sega kokku sojakaste, vein, äädikas ja 1 tl suhkrut. Soojenda seda pliidil senikaua, kuni suhkur on täielikult lahustunud. Jahuta.
2. Filee lõigata pisikesteks tükkideks, valada peale jahutatud kaste ja lasta marineerida pool tundi.
3. Võta fileetükid marinaadist välja, kuivata neid kergelt majapidamispaberiga ja prae pannil õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.
4. Marinaadi lisada veel üks tl suhkrut, lasta kastmel soojeneda tasasel tulel kuni see hakkab paksenema. Määrida praetud fileetükid paksenenud kastmega ja raputada neile peale seesamiseemneid.

Gazpacho ehk külm tomatisupp


6-8 värsket tomatit
0,5 pikka kurki
0,5 tšillikauna
2-3 küüslauguküünt
1 purk(400 g) purustatud tomateid
1,5 sl punase veini äädikat
soola, suhkrut, musta pipart



Pese ja poolita tomatid, lõika otsakoht välja. Lõika kurk suuremateks kuubikuteks. Puhasta küüslauk ja tšilli. Pane tomatid, kurk, küüslauk ja tšilli köögikombaini ning püreesta. Sega hulka tomatikonserv, äädikas, sool, pipar ja suhkur. Kaunista petersellilehega!


Kreemine kõrvitsasupp


0,5 kg kõrvitsat
2 hapukat õuna
1-2 kartulit
1 väiksem sibul
soovi korral 2-3 küüslauguküünt
2 cm ingverijuurt
2-3 loorberilehte
1 dl 35% rõõska koort
1-1,5 l köögiviljapuljongit
soola ja pipart


1. Koori ja haki kõrvits, sibul, kartul, küüslauk ja ingver.
2. Pane kõik potti ning lisa veidi puljongit, soola, suhkrut ja loorberilehed. Lase keema tõusta.
3. Lisa ülejäänud puljong ja keeda kogu kraam keskmisel tulel pehmeks.
4. Koori ja haki vahepeal õunad.
5. Lisa õunatükid potti teistele köögiviljadele seltsiks ja lase pehmeks keeda.
6. Tõsta pott pliidilt ja nopi loorberilehed välja. Püreesta supp.
7. Lisa roale vahustatud rõõsk koor ja lase enne serveerimist korraks veel keema tõusta.

Hernepüreesupp


1 kollane sibul
1 küüslauguküüs
1 suurem kartul
1 sl võid
7 dl kana -või köögiviljapuljongit
400 g rohelisi herneid
1 dl kergelt vahustatud koort


Koori ja tükelda sibul, küüslauk ja kartul. Kuumuta neid poti põhjas õlis. Lisa puljong ning hauta 15 minutit vaiksel tulel. Lisa herned ja hauta veel 5-10 minutit. Püreesta supp saumikseriga. Tõsta natukene koort kaunistamiseks kõrvale, ülejäänud sega supi hulka, kuid ära enam suppi keema lase. Tõsta supp kaussidesse ja kaunista vahustatud koorega!

Kiire ühepajatoit

2 suurt porgandit
1-2 keskmist mugulsibulat
1 kabatšok
1 roheline õun
2 viinerit
100 g vahukoort
10 kartulit
maitseaineid vastavalt oma soovile



1. Porgand, sibul, õun, viinerid, kabatšok lõigata kuubikuteks ja praadida.
2. Kartul lõigata kuubikuteks ja keeta.
3. Laotada keedetud kartul panni sisse(mis on eelnevalt määritud võiga), peale panna praetud aedviljad. Kõik kallata üle vahukoorega ja hautada vaiksel tulel 15 minutit. Enne valmimist maitsestada maitseaineseguga vastavalt oma soovile!

Maksakotletid riisiga


1 kg veisemaksa
300 g riisi
3-4 mugulsibulat
riivsaia
sool, pipar
serveerimiseks hapukoort


1. Riis keeta rohkes soolakas vees pehmeks. Mugulsibul hakkida ja praadida kuldpruuniks. Maks lasta läbi hakklihamasina. Riis, praetud sibul ja maks ühendada, lisada soola ja pipart vastavalt oma maitsele - segada kõik korralikult läbi.
2. Saadud tainast teha pisikesed kotletid. Paneerida neid riivsaias ja praadida kuumal pannil õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.
3. Valmis kotlette võib serveerida kas keedukartuli või hapukoorega!

Õuna-banaanikook


150 g võid
300 g suhkrut
3 spl mett
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
2 tl vanillsuhkrut
300 g ricotta-kohupiima
2 muna
400 g nisujahu
5-6 õuna
300 g vanillikohupiimapastat
2 banaani
kaunistamiseks tuhksuhkrut


Pane suuremasse kaussi toasoe või, suhkur, mesi, vanillsuhkur ja sool. Sega ühtlaseks. Lisa ricotta-kohupiim ja munad ning sega jälle. Seejärel lisa ka küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega tainas korralikult läbi ja lase seista, kuni koorid ja viilutad õunu. Sega õunad vanillkohupiimapastaga. Vooderda kandiline koogivorm fooliumiga ja määri tükikese võiga. Jaga tainas mõtteliselt 3 ja vala koogipõhjaks 1/3 tainast. Lao sellele kiht õunu. Lisa alles jäänud tainast pool ja kata see viilutatud banaanidega. Seejärel vala peale ülejäänud tainas. Küpseta esmalt 250 kraadi juures 10 minutit, langeta kuumus 200 kraadini ja küpseta kooki umbes 25 minutit. Veidi jahtunud kook raputa üle tuhksuhkruga ja kaunista vastavalt oma maitsele!

Kõrvitsapannkoogid


25 g pärmi
1 tl suhkrut
1/2 tl soola
3 dl piima
150 g hapukoort
2 dl tatrajahu
2 dl nisujahu
200 g riivitud kõrvitsat
2 muna
praadimiseks toiduõli
serveerimiseks hapukoort, võib ka kõrvitsamoosi



Alusta taina valmistamisest - sega käesooja piima hulka hapukoor ja murendatud pärm ning sool ja suhkur. Sega kõik korralikult läbi, kuni tükid on lahustunud.
Lisa vedeliku hulka tatra -ja nisujahu ning sega kõik ühtlaseks tainaks.
Lisa kanamunad taina hulka ja sega kõik korralikult läbi.
Riivi kõrvits peeneks, lisa tainale ja sega kõik ühtlaseks massiks. Vajadusel lisa suhkrut või soola, aga kui teed neutraalsed koogid, võid neid süüa nii soolase kui ka magusa lisandiga.
Kuumuta pannil toiduõli ja prae valmis väikesed lusikapannkoogid. Serveeri hapukoore, maitsestamata jogurtiga või kõrvitsamoosiga!


Kohupiimapannkoogid


300 g kohupiimapastat
2-3 muna
2,5 dl nisujahu
5 dl piima
1/2 tl soola
suhkrut
praadimiseks rasvainet
serveerimiseks moosi, jäätist või mett




Sega kohupiimapasta hulka enne lahti klopitud kanamunad ja piim, seejärel nisujahu ja suhkur, samuti veidi soola. Kuumuta praepann, tõsta supilusikaga väikesed pannkoogid pannile ja prae mõlemalt poolt kuldpruuniks. Serveeri moosi, jäätise või meega!




Kohupiimakorbid


Tainas:

288 g jahu
29 g suhkrut
4 g võid
12 g pärmi
1 muna
115 g vett

Täidis:
410 g kohupiima
2 muna
83 g suhkrut
11 g vanillsuhkrut



Sega kokku kõik taina komponendid. Jaga tainas kümneks osaks, veereta neist pallid ning pane küpsetusplaadile. Lase tainal toatemperatuuril umbes tund aega kerkida. Löö iga palli keskele ümmarguse klaasiga auk. Sega kokku kõik täidise osad. Täida tainaaugud sellega. Küpseta ahjus 170 kraadi juures umbes 15 minutit


Suvikõrvitsapannkoogid


4 dl piima
2 dl riivitud suvikõrvitsat
3 spl fetat
2 muna
3 dl nisujahu
1/2 tl soola
1/2 tl suhkrut
toiduõli praadimiseks
serveerimiseks hapukoort


Pese suvikõrvits jooksva vee all puhtaks ja riivi peene riiviga. Lisa riivitud suvikõrvitsa hulka feta ning sega mass kahvliga peenestades läbi. Löö tainasse ka kanamunad, maitsesta soola ja suhkruga. Kalla segu hulka piim ja lisa segades ka nisujahu. Tainas peab saama hapukoore paksune. Kalla pannile õli ja kui pann on kuum, tõsta sellele lusikaga paraja suurusega pannkoogid. Küpseta mõlemalt poolt kuldpruuniks ja serveeri koheselt, hapukoorega!