29 Jul 2012

Suupärased õunapirukad


500 g pärmi-lehttaigent
5-6 suuremat õuna
tuhksuhkrut


Jällegi üks imelihtne õunapiruka retsept, millega üllatada näiteks äkitselt saabuvaid külalisi!

Mina teen nii: puhastan eelnevalt õunad ja lõikan need sellisteks parajateks viiludeks(sektoriteks).. Eelsoojendan ahju 200 kraadini. Lõikan lehttaignast 1 cm suurused ristküliku taolised ribad. Panen õunaviilu lehttaigna riba ühte otsa ja keeran õuna täielikult lehttaignasse. Rullida tuleks sedasi, et teine osa jääks vastamisi ahjuplaadiga, muidu küpsemise ajal keerab lehttaigen ennast lahti..  Sedasi keeran kõik õunad pisikeste pirukate moodi ja pistan ahju.. Küpsema peaksid nad umbes 20-25 minutit, või senikaua, kuni taigen on pealt kenasti kuldpruun. Kui pirukad on valmis, tuleks neil lasta veidi jahtuda.. Peale raputada tuhksuhkrut ja pakkuda kõrvale kas teed või siis kohvi!

Selliseid pirukaid võib teha ükskõik millega - viineritega, pirnidega või muu meelepärasega!

Küüslauguleivakesed


5 leivaviilu(mina kasutasin Tallinna Peenleiba)
küüslaugusoola või siis värsket küüslauguküünt
veidi toiduõli



Neid küüslauguleivakesi on tegelikult imelihtne valmistada: esmalt eelsoojenda ahi 200 kraadini. Samal ajal lõika leivaviilud parajateks kangideks(nagu fotol näha). Kasta leivakesed kergelt toiduõlisse(võib ka lihtsalt neid määrida pealt) ja puista peale küüslaugusoola. Kui määrid leivakesed värske küüslauguga, õli lisada ei ole vaja! Kui ahi on kuum, pane leivakesed ahjuplaadile ja pista kuuma ahju küpsema.. Mina eelsoojendan ahju ära ja siis lülitan välja, leivakesed küpsevad seal ise parajalt krõbedaks.

Neid leivakesi võib süüa ka dipikastmega!

26 Jul 2012

Tatravorm hakklihaga

700 g keedetud tatart(2,5 dl kuiva tatart)
400 g hakkliha
1 tl lihamaitseainet
1 sibul
400 ml kohvikoort 
4 muna
100 g juustu
soola, pipart


Prae hakitud sibul klaasjaks, lisa hakkliha ning maitsesta soola ja pipraga. Võta suurem ahjuvorm ja kata selle põhi keedetud tatraga. Laota peale praetud hakkliha-sibulasegu. Klopi munad lahti, lisa koor ja lihamaitseaine ning vala tatar ja hakkliha sellega üle. Puista peale riivjuustu. Küpseta 180-kraadi juures 40 minutit või kuni muna on hüübinud.

Vanaema kohevad pannkoogid

 
4 muna
4 spl suhkrut
1 l keefiri või hapupiima
1 tl soola
6 dl nisujahu
1 tl söögisoodat
praadimiseks võid või õli

serveerimiseks: jäätist, moosi või suhkrut

1. Eralda munakollased ja - valged.
2. Klopi rebud suhkruga lahti, lisa keefir või hapupiim, sool ja vähehaaval ka söögisoodaga segatud jahu.
3. Vahusta eraldi munavalged ning lisa tainale, tõsta ettevaatlikult segamini.
4. Küpseta pisikesed pannkoogid.

Serveeri kooke moosi, jäätise või suhkruga

Õuna-juustukook


1 pakk Vilma pannkoogijahu
1 dl suhkrut
1 dl õli
4 dl vett
8 suuremat õuna
200 g juustu

Põhja valmistamiseks tuleb kokku segada pannkoogijahu, vesi, suhkur ja õli. Saadud tainas kallata keskmise suurusega ahjuplaadile. Puhastada õunad ja lõigata õhukesteks viiludeks. Laotada õunaviilud koogipõhjale. Riivida juust ja puistata see õuntele. Küpsetada 200-kraadises ahjus 30-45 minutit või kuni koogi pealispind on kuldpruun. Lasta koogil jahtuda ja lõigata ruutudeks.

18 Jul 2012

Dessert "Nauding"

10-le inimesele

1 pakk 20 g želatiini
6-10 tk küpsiseid Degestive
1-2 spl sulavõid
200 g suhkrut
1-2 tl vanillsuhkrut
200 ml vahukoort
500 ml hapukoort

PEALE:

maasikaid või marjade segu
0,5 l marjamahla
1/2 pakki želatiini




Purusta küpsised, sega sulavõiga ja suru lahtikäiva koogivormi põhja. Sulata želatiin. Vahusta vahukoor ja hapukoor suhkru ja vanillsuhkruga eraldi ja sega kokku. Nirista pidevalt segades hulka sulatatud želatiin. Vala vormi ja pane külmkappi tarduma. Kui on nii palju tarretanud, et marjad läbi ei vaju, kata tordi pind marjadega ja marjamahlast ja želatiinist tehtud tarretisega nii, et marjad oleks tarretisega kaetud ning pane uuesti külmkappi tarretuma - 6 tundi kuni üle öö.

Beseetort


10-le inimesele

4-6 munavalget
1-2 klaasi suhkrut
1-2 spl maisitärklist
2 spl õunaveiniäädikat
moosi(maasika, vaarika või muud toormoosi)
200-400 ml vahukoort
külmutatud või värskeid marju
riivitud šokolaadi peale raputamiseks
2-4 spl kvaliteetset kakaod
sulatatud šokolaadi(kui soovid pruuni beseed)


Vahusta munavalged läikivaks vahuks, lisa suhkur, tärklis ja äädikas(äädikas hoiab tordi seest vahukommipehme). Pane segu kas ahjuplaadile ringi kujuliselt või lahtikäivasse vormi, mis on küpsetuspaberiga vooderdatud. Küpseta 150-kraadi juures 1-1,5 tundi helepruuniks ja jäta ahju jahtuma. Kui besee on täielikult jahtunud, pane peale toormoos, vahusta koor, kata tort vahukoorega ja kõige peale pane marju, puuvilju, mida sul sügavkülmas leidub. Proovi järele ja sa näed, et see viib kõigil külalistel keele alla!


Küpsiserull

8-le inimesele

2 pakki teeküpsiseid
100 g tumedat šokolaadi
200 g vanillimaitselist kohupiima
3 spl kirsimoosi(hapukamat)
õunamahla või muud hapukamat mahla




Lao küpsised kaussi ja vala mahl peale nii, et küpsised oleksid kaetud. Lase umbes pool minutit seista, seejärel nõruta ning purusta küpsiseid saumikseriga. Moodustuv mass peaks olema umbes muretaigna paksusega ja vormitav. Laota küpsisemass ristkülikukujuliselt ning 5 cm paksuselt küpsetuspaberile. Kata teise küpsetuspaberiga ja rulli järgides ristkülikukujul umbes poole sentimeetri paksuseks. Sulata šokolaad vesivannil ja kata küpsisemass pintsli abil õhukese kihiga. Lase šokolaad taheneda, kuid mitte päris kõvaks muutuda. Samal ajal sega moos ja kohupiim, maitsesta soovi korral suhkruga. Kanna segu ühtlaselt šokolaadikihile, kuid jäta otstesse u. 2 cm ruumi. Rulli küpsetuspaberi abil kõik rulli ja pane külmkappi vähemalt tunniks tahenema.

Suitsutursa struudel

6-8 inimesele

0,5 lehttaignat
250 g kodujuustu
200 g porrulauku
1 sidrun
400-500 g suitsuturska
50 g taluvõid
pipart maitsestamiseks


Porrulauk tuleb eelnevalt võis praadida pehmemaks. Rullida taigen nii, et mahuks kaks riba kõrvuti plaadile ning jätta kaks riba peale panemiseks. Panna lehttaignaribad plaadile, sinna peale jaotada puhastatud tursk, siis porrulauk, peale pigistada natukene sidrunimahla ja kõige peale jagada ära kodujuust. Peale pandav taigen peab ulatuma alumise ääreni, mis tuleb keerata rulli, et taignaribad omavahel kokku jääksid. Peale lõigata sälgud, et niiskus saaks küpseda välja. Küpsetada 200-kraadi juures kuni taigen on ilus pruun. Lasta struudlil jahtuda ja seejärel lõigata lahti, kuigi kuumalt maitseb külma kastmega alati paremini.

16 Jul 2012

Kukeseene-kamapirukas

PÕHI:
125 g võid
125 g riccota't
1 dl jahu
1 dl kamajahu

TÄIDIS:

500 g kukeseeni
1 suur sibul
võid
1 väiksem suvikõrvits
100 g juustu
120 g hapukoort
1 dl piima
2 muna
1 sl kamajahu
pipart, soola


- Sega põhjaks pehme või, ricotta ja jahud. Soovi korral lisa natukene soola. Tõsta tainas võitatud pirukavormi põhja ja äärtele ning tõsta külma ootele.
- Täidiseks pruunista kukeseened ja tükeldatud sibul võis. Riivi suvikõrvits ja prae kergelt läbi. Sega kausis kukeseened, suvikõrvits, pipar, sool ja riivitud juust ning vala tainale, aja ühtlaselt laiali. Sega piim, hapukoor, munad ja kamajahu ning kalla täidisele.
- Küpseta pirukat 200-kraadises ahjus 45 minutit.

Beseekattega ploomikook

TAINAS:
100 g võid
0,75 dl suhkrut
pisut soola
3 munakollast
1 terve muna
1,5 dl rõõska koort
3 sl kookosehelbeid
2 dl riisijahu
1,5 tl küpsetuspulbrit

VAHELE:
22-25 ploomi
1 tl jahvatatud kardemoni
1,5 sl maisitärklist

PEALE:
3 munavalget
2 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut


1. Alusta ploomide ettevalmistusest. Poolita, eemalda kivid ja tükelda viljaliha soovi korral väiksemaks. Maitsesta kardemoniga ning sega tärklisega hoolega läbi.
2. Taina jaoks vahusta pehme või suhkruga kohevaks, lisa sool, munakollased ja muna ning rõõsk koor. Jätka vahustamist, kuni saad ühtlase ja koheva kreemi. Lisa kookoshelbed ning kokku segatud riisijahu ja küpsetuspulber. Sega tainas ühtlaseks. Laota see võiga määritud pirukavormi ühtlaselt, äärtest jäta pisut kõrgemaks. Kata tainas ühtlase ploomikihiga ning soovi korral puista peale kookoshelbeid. Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit, ehk kuni tainas on äärtest õrnalt pruun.
3. Koogi eelküpsemise ajal vahusta munavalged kohevaks. Lisa vahustamist jätkates lusikahaaval suhkur ja vanillsuhkur. Mikserda hästi kohevaks ja tugevaks vahuks. Kata sellega poolenisti küpsenud kook ning jätka küpsetamist ahju alaosas 150-kraadi juures 45 minutit, kuni besee on jumekas ja krõbe.

Jahuta kook enne serveerimist maha, maitseb eriti hästi järgmisel päeval!

Hapukoore-kakaokook

8 tk

PÕHI:
5 dl jahu
1,5 dl kakaopulbrit
veidi soola
2 dl suhkrut
2 tl soodat
2,5 dl majoneesi
1 tl vanillsuhkrut
2,5 dl vett

VAHELE:
300 g 30% hapukoort
2 dl kompotikirsse

PEALE:
3 sl kakaopulbrit
40 g võid
0,5 dl piima
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut


1. Sega kausis jahu, kakaopulber, sool, suhkur, sooda. Lisa majonees, vanillsuhkur ja vesi ning sega kõik läbi. Vala tainas võitatud küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga koogivormi. Küpseta 175-kraadises ahjus 30 minutit. Jahuta ja lõika pikisuunas pooleks.
2. Määri kahe kihi vahele hapukoort ja laota peale nõrutatud kirsid.
3. Glasuuri jaoks sega kastrulis kakaopulber, või, piim ja suhkur. Kuumuta keemiseni ja keeda 3 minutit. Jahuta pisut ning maitsesta vanillsuhkruga. Kui glasuur on jahtunud ja paksenenud, vala see koogile. Lase enne serveerimist külmkapis 3 tundi seista.


5 Jul 2012

Teistmoodi kartulisalat

4-5 suuremat kartulit
1 suur punane sibul
3 spl õli
1/2 tl soola
2-3 tomatit
150 g tumedaid, kivikesteta viinamarju
125 g sinihallitusjuustu
1 keskmine jääsalati pea
1 pott rukkolat
1 dl kreeka pähkleid

Kaste:
3 spl õli
2 spl valgeveiniäädikat
1 spl sinepit
2 tl vedelat mett
2 purustatud küüslauguküünt
veidi musta pipart, soola




Pese hoolikalt kartulid, lõika koos koorega viiludeks. Pane ahjuplaadile 200 kraadi juures koos viilutatud sibulaga, maitsesta õli ja soolaga. Küpseta 15-20 minutit. Küpsemise ajal viiluta tomatid, poolita viinamarjad, riivi või purusta pähklid, tükelda sinihallitusjuust, rebi salat väikesteks tükkideks ja sega kastmemaitseained. Pane kaussi kõik valmistatud komponendid, lisa kõige lõpuks peale soojad kartulid. Tõsta 2 salatilusika abil põhjast kuni ülesse välja taldrikule salatiained ja piserda üle kastmega. Salat on toitev. Ole soolaga ettevaatlik, sest sinihallitusjuust on ise piisava soola sisaldusega!

Kohvitrühvlid

100 ml kanget kohvi
200 g Degestive küpsiseid
170 g toorjuustu
3 spl suhkrut
200 g (70%-list) tumedat šokolaadi
1 spl õli


Leota küpsiseid kohvis nii, et need muutuvad pool-pehmeks, nõruta kaussi. Purusta küpsiseid saumikseriga, lisa toorjuust, suhkur ja 1 spl kohvi, töötle segu ühtlaseks. Pane mass külmkappi tahenema. Sulata veevannil šokolaad(kuhu on lisatud ka õli). Võta trühvlimass külmast, laota lauale foolium. Vormi massist keskmise frikadelli suurused pallid, kasta need kahe kahvli abil šokolaadi sisse ja tõsta fooliumile tahenema. Pärast šokolaadi tahenemist pane umbes tunniks külmkappi.

Kanarullid




125 g mozzarellat
50 g Parma sinki
sinepit
4 broilerifileed
8 peekoniviilu(suitsu)






Valmistamine...

Riivi juust, maitsesta sinepiga. Lõika fileesse tasku, täida juustuga. Keera peekoniviil ümber filee ja kinnita tikuga. Aseta eelsoojendatud 200 kraadisesse ahju, 20-25 minutiks.